Coagulanten

Het gebruik van coagulanten komt veel voor bij de fysisch chemische behandeling van afvalwater. Coagulanten kunnen ingezet worden om emulsies en dispersies te breken en hiermee dus de colloïdale (kleine) deeltjes ‘vrij’ te maken uit de emulsie of dispersie. Dit zijn dus de vaste deeltjes die niet in oplossing zijn maar gedispergeerd of geëmulgeerd zijn in een vloeistof. Meer informatie over onze coagulanten vindt u hieronder.

Wat zijn coagulanten?

Coagulatie houdt bij afvalwaterzuivering in; het destabiliseren van colloïdale deeltjes door hun lading te neutraliseren met een toegevoegde chemische stof, ofwel een coagulant. Coagulanten zijn zogenaamde metaalzouten, denk hierbij aan ijzerchloride, ijzertrichloride en (poly)aluminiumchloriden. Deze worden meestal in vloeibare vorm gebruikt. Bij een fysisch chemische afvalwaterbehandeling is coagulatie een veel toegepaste methode. Dit kan in een samengesteld poedervormig reactiesplitsingsmiddel zijn maar ook als eerst separate behandelingsstap als vloeibare dosering.  Coagulanten worden ook wel een geschaard onder flocculanten, omdat ze veelal na toediening een kleine vlokvorming laten zien.

Echter is het de echte flocculant of polyelectroliet die zorgt voor een goede vlokvorming. Coagulanten zijn belangrijk in veel processen van afvalwaterbehandeling. Denk bijvoorbeeld aan pigmenten in verf en inkten. In de spoelwaterstromen vanuit deze producties zitten veel dispersies en emulsies die gebaat zijn bij een dosering van een coagulant voor het goed kunnen uitvlokken van de vaste stoffen.

Het proces

Het coagulatieproces wordt bewerkstelligt door de negatieve lading van deze colloïdale deeltjes te veranderen naar neutrale deeltjes. Dit kan door gebruik te maken van de positief geladen metaalionen van ijzer of aluminium. De basis van coagulanten zijn dus veelal aluminium- of ijzerchloriden of bewerkte variaties hierop. Zodra de deeltjes neutraal zijn, stoten deze elkaar niet langer af maar kunnen deze juist samenklonteren en bezinken of opdrijven. Coagulatie is vaak de eerste stap in een fysisch chemisch afvalwaterproces.

Soorten coagulanten

Chemtrade International B.V. levert diverse coagulanten. Zowel in klein verpakking (10 kg cans) als in IBC’s. We kunnen voor u testen uitvoeren om te zien wat een passende coagulant voor uw situatie is. Indien nodig, is er ook een sulfaatvrije en chloridearme variant beschikbaar. Deze soorten kunnen van belang zijn bij gesloten systemen, waarbij de opbouw van chloriden niet wenselijk is en de geleidbaarheid zo laag mogelijk gehouden dient te worden. Hoge geleidbaarheid en zoutvracht in het water kan leiden tot (snellere) corrosie van installatie onderdelen die met het water in contact komen.

Denk bijvoorbeeld aan machineonderdelen die hier onderhevig aan kunnen zijn, zoals watergekoelde zaagbladen bij (natuur)steenverwerking. Maar ook als zoutafzetting plaatsvindt en dit leidt tot vervuiling en/of verstopping.

Zuurgraad van coagulanten

Daarnaast dient men rekening te houden met de zuurgraad die eigenlijk alle coagulanten hebben. Door de lage pH-waarde van soms wel pH1, heeft de dosering van de coagulant natuurlijk invloed op het water. Voor een goede uitvlokking is een neutrale pH-waarde gewenst. Indien men veel coagulant moet toevoegen om emulsies en dispersies gebroken te krijgen, zal er dus ook weer geneutraliseerd moeten worden met een basisch middel, zoals een natronloog of kalkmelk.

Er komt dus best wat kijken bij afvalwaterbehandeling en wij kunnen u hierin adviseren. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.