Systeemwater

Conditionering van systeemwater is naast het behandelen, reinigen, zuiveren van afvalwater ook een discipline van Chemtrade international bv.

Conditioneren van systeemwater is een belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld koel- en verwarmingssystemen en proceswater.
In het ‘normale’ leidingwater zitten elementen die belastend zijn voor dergelijke systemen. Deze elementen zijn bijvoorbeeld zouten en metalen die zich afzetten of reageren met de leidingen en installatieonderdelen waar het systeemwater mee in contact komt. Dit kan zorgen voor corrosie, dichtslibben of verzilting van het water. Om deze ongewenste zaken tegen te gaan kan er door chemische toevoegingen een ‘conditionering’ plaats vinden van het water.

Dit kan onder andere zijn door de zouten in het water in oplossing te houden zodat deze niet kunnen neerslaan.
Voor verdampingsinstallaties houdt dit in dat er geen tot een minimale afzetting van zouten en calcium zich voordoet en hiermee de warmteoverdracht optimaal blijft en er dus geen energie verloren gaat. Hiermee wordt er dus bespaard op energie en reinigingskosten.

 

GEOTHERMIE

Een opkomende bron van energie en warmte is Geothermie. Hierbij wordt er diep in de aarde geboord om zo warm/heet water op te kunnen pompen naar het oppervlak die daar dan door een warmtewisselaar gaat die vervolgens deze warmte kan omzetten in energie of direct in een verwarmingssysteem wordt geleid. Denk hierbij aan de tuinbouwkassen die al veel op deze wijze verwarmt worden. Het water wordt daarna weer teruggepompt in de bodem en gaat daarmee niet verloren maar gaat weer terug naar waar het vandaan komt.
Specifiek voor deze toepassing hebben wij samen met onze partner AVF Water een samengesteld product op de markt gebracht dat zowel anti scaling inhibitor als corrosion inhibitor in zich heeft.

De Geosoft is een multifunctioneel product voor geothermische putten, dat zorgt voor de remming van zowel corrosie als hardheidsafzettingen. De verstopping- en afzettingsproblemen veroorzaakt door kalkaanslag en corrosie verminderen de productie van de energiecentrale en creëren dure reinigingskosten. De afzettingen bestaan vaak uit verschillende soorten kalk, calcium-, sulfide- en silicaverbindingen. Geosoft is een krachtig product dat dankzij diverse polymeerverbindingen de kristalgeometrie van deze afzettingen verandert, waardoor deze worden afgebroken. Tevens helpt het vervuiling te voorkomen en heeft het de eigenschappen een beschermende filmlaag te vormen tussen het metaaloppervlak en het corrosieve medium. Daarnaast is Geosoft ontwikkeld om te kunnen worden toegepast in water met zeer hoge zoutgehaltes en zeer hoge LSI-waarden dankzij een dispergerende werking.

Neem voor meer informatie contact met ons op.