Coagulanten

Coagulanten

Coagulanten kunnen ingezet worden om dispersies te breken en hiermee dus de colloïdale (kleine) deeltjes  ‘vrij’ te maken uit de dispersie. Dit zijn dus de vaste deeltjes die niet in oplossing zijn maar gedispergeerd zijn in een vloeistof.
Coagulanten zijn dus heel belangrijk in veel processen van afvalwaterbehandeling.
Denk bijvoorbeeld aan pigmenten in verf en inkten.
Het coagulatieproces wordt bewerkstelligt door de negatieve lading van deze colloïdale deeltjes te veranderen naar neutraal.
Dit kan door gebruikt te maken van de positief geladen metaalionen van ijzer of aluminium.
De basis van coagulanten zijn dus veelal aluminium- of ijzerchloriden. Of bewerkte variaties hierop.
Zodra de deeltjes neutraal zijn stoten deze elkaar niet langer af maar kunnen deze samenklonteren en bezinken of opdrijven.

Coagulatie is vaak de eerste stap in een fysisch chemisch afvalwaterproces.

Chemtrade international bv levert diverse coagulanten. Zowel in klein verpakking 20 kg drum als in IBC’s. we kunnen voor u testen uitvoeren om te zien wat een passende coagulant is.

Indien nodig is er ook een sulfaat vrije en chloride arme variant beschikbaar.
Dit kan van belang zijn voor gesloten systemen waarbij  de opbouw van chloriden niet wenselijk is en de geleidbaarheid zo laag mogelijk gehouden dient te worden. Hoge geleidbaarheid en zoutvracht in het water kan leiden tot (snellere) corrosie.
Denk bijvoorbeeld aan machineonderdelen die hier aan onderhevig kunnen zijn zoals watergekoelde zaagbladen bij (natuur)steenverwerking.
Maar ook als zoutafzetting plaatsvindt en dit leidt tot vervuiling en/of verstopping.

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.