Levering van afvalwaterbehandelingsinstallatie aan Belgische steenfabriek

Levering van afvalwaterbehandelingsinstallatie aan Belgische steenfabriek

 

Afvalwaterbehandeling bij een Belgische steenfabriek

Chemtrade international bv heeft de opdracht binnen gehaald om bij een Belgische steenfabriek, van één van de toonaangevende fabrikanten, een compacte afvalwaterbehandelingsinstallatie te mogen leveren. Het betreft hier een zogenaamde bandfilterinstallatie.Er is voor deze installatie gekozen omdat het hier een relatief klein volume aan gecreëerd afvalwater gaat. Het afvalwater is afkomstig van het spoelen van mallen, zandfilter, ontharder en uit het laboratorium.

In dit geval komt het afvalwater direct uit een grote afvalwaterbuffer waar eerder genoemde afvalwaterstromen bij elkaar komen en gehomogeniseerd worden. Deze buffer ligt op het buitenterrein direct naast de AWZI en is ingegraven.
Middels een niveaubewaking bepaald de installatie of er voldoende water in de afvalwaterbuffer aanwezig is om in te nemen naar de 600 liter reactor van de EFAMAT PC600. Als deze volledig gevuld is wordt er automatisch onze EFAPUR middels een poederdoseerder gedoseerd. Deze wordt ingeroerd voor een bepaalde tijd. Gedurende de roertijd vinden er processen plaats als coagulatie, pH correctie en uitvlokking.
Na dit proces bezink het vlokslib en kan de eerste supernatant laag worden afgelaten over de bandfilter via . Hierna volgt via een tweede ventiel de aflaat van het slib uit de reactor over de bandfilter.

Door de lengte en de stijging van deze bandfilter is er voldoende tijd  voor een zeer goede ontwatering wat resulteert in een compact slibvolume. Het slib wordt ook nog eens middels een vliesopwikkelaar geschieden van het filtervlies aan het einde van de filterband.
Hiermee is dus een gescheiden opvang van slib en filtervlies mogelijk.
Dit kan van belang zijn bij eventueel hergebruik van het slib voor bepaalde
doeleinden, denk bijvoorbeeld aan land-fill.
Het schoon filtraat wordt opgevangen in een kleine tussenbuffer en wordt direct doorgepompt naar een grotere buffer van waaruit het water weer hergebruikt wordt voor diverse
spoelprocessen in de productie.

De EFAMAT bandfilterinstallaties zijn in meerdere uitvoeringen leverbaar.
Klik hier voor meer informatie over afvalwaterbehandelingsinstallaties.